image-4420

A shortlist for the “Miladinov Brothers” award for 2014

The jury in charge of the selecting the winner of the “Miladinov Brothers” award – for the best poetic book published between two editions of the Struga Poetry Evenings, from the 34 received authors of the competition, shortlisted the following poetic achievements: My Vedas  – Vera Čejkovska Personal info – Vladimir Ilievski Skin – Natasha Sardzoska Fulness – Jovan Strezoskı…

image-4406

(Macedonian) Конкурс за доделување на наградата „Браќа Миладиновци“ за најдобра поетска книга

(Macedonian) Управниот одбор и Дирекцијата на Националната установа – Манифестација Струшки вечери на поезијата – Струга распишуваат: КОНКУРС за доделување на наградата „Браќа Миладиновци“ за најдобра поетска книга за меѓу два фестивала, објавена на македонски јазик во периодот од 1 Јуни 2013 година до 31 Мај 2014 година.

image-4355

Vasco Grassa Moura, the winner of the “Golden Wreath” award of 2004, passed-away

(Macedonian) Со жалење ја примивме веста дека вчера, на 27 Април, по долго и тешко боледување почина познатиот португалски поет, раскажувач, есеист, драматург, хроничар, преведувач – Васко Граса Моура, добитник на наградата „Златен венец“ на Струшките вечери на поезијата во 2004 година.

Poets participants 2013